Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym – Koniecznie musisz spróbować przepisu, ponieważ obok tej zapiekanki nikt nie przejdzie obojętnie

Smaczna i prosta w przygotowania zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, nie tylko smakuje wyjątkowo, ale również wygląda oryginalnie. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo znika ze stołu błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 800 g wołowego mięsa mielonego,
  • 2 kg ziemniaków,
  • 70 g koncentratu pomidorowego,
  • 50 g masła,
  • 100 g twardego żółtego sera,
  • 1 średnia cebula,
  • 3 łyżki stołowe kwaśnej śmietany,
  • pieprz i sól do smaku,
  • olej roślinny.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ziemniaki wyczyść i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Do mięsa mielonego, dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, dopraw do smaku solą, pieprzem i dobrze wymieszaj.

2. Mięso mielone z cebulką, podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem, a następnie dodaj koncentrat pomidorowy. Jeśli mięso będzie zbyt suche, podlej je odrobiną wody.

 

3. Ugotowane, odcedzone i obrane ze skórki ziemniaki, ugnieć na gładkie puree z masłem.

 

4. Formę (np. tortownicę ze zdejmowanym bokiem), wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj olejem. Potem na jej dno wyłóż równomiernie połowę ugniecionych ziemniaków i lekko je wygładź.

 

5. Następnie wyłóż równomiernie mięso mielone i pozostałe ziemniaki. Ponakłuwaj w kilku miejscach nożem i w powstałe otworki wlej kwaśną śmietanę. Wierzch zapiekanki, posyp startym na tarce o grubych oczkach serem.

 

6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 40 minut na złoty kolor. Gotowe!

 

Zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym, podawaj na gorąco w towarzystwie bukietu surówek z świeżych warzyw. Smacznego!
error: Content is protected !!