Nigdy nie wylewam wody po ugotowaniu jajek – To prawdziwa bomba witaminowa dla roślin. Zobacz, jakie cudowne właściwości posiada i jak ją stosować.

Przyznam, że nie od zawsze tak było. Jeszcze kilka lat temu, woda po ugotowaniu jajek niemal od razu trafiała prosto do zlewu. Początkowo podchodziłam do tej wiedzy nieco sceptycznie, ponieważ trudno mi było uwierzyć w cudowne właściwości zwykłej wody po jajkach.

 

Jednak odkąd zaczęłam ją stosować, szybko zrozumiałam jak wielką rolę odgrywa i jakie cudowne właściwości posiada. Dowiedz się, jakie to są właściwości i jak je wykorzystać:

 

 

Właściwości wody po ugotowaniu jajek

Skorupki jajek, zawierają aż 90% węglanu wapnia, fluor, fosfor, miedź, cynk, krzem oraz całe bogactwo witamin i minerałów. Po ich ugotowaniu, w wodzie zostaje znaczna większość tych pierwiastków, w tym jony wapnia.

Dobroczynne właściwości wody po ugotowaniu jajek, mają szczególne znaczenie w ogrodnictwie. Sadzonki, które są nią podlewane regularnie, są odporniejsze na choroby i szkodniki. Zasadzone nasiona znacznie szybciej kiełkują, natomiast dorosłe rośliny wydają zdrowe i silne młode pędy.

 

 

Woda po jajkach, dba również o prawidłowe pH gleby (5,5 – 6,5) i zdecydowanie przyśpiesza wzrost roślin nawet 10-krotnie. Odpowiednie pH gleby natomiast, znacznie ułatwia korzeniom przyswajanie składników odżywczych.

 

Jak stosować wodę po ugotowaniu jajek?

Przede wszystkim, zaraz po ugotowaniu jajek nigdy nie wylewaj wody do zlewu, lecz do pojemnika. Wystarczy tylko poczekać aż wystygnie, a następnie podlać nią rośliny lub je nią spryskać.

 

 

Jeśli zaś zauważysz, że Twoje rośliny przestały rosnąć lub ich liście są małe, z ciemnymi plamami i suchymi brązowymi końcami – to znak, że brakuje im wapnia. Wtedy należy szybko zasilić je wodą po ugotowanych jajkach. Powodzenia!

 

 

Podziel się tym artykułem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!
error: Content is protected !!