Smażone ciasteczka cytrynowe – Idealny deser na każdą okazję. Świetnie smakuje do filiżanki popołudniowej, aromatycznej herbaty lub kakao

Genialne ciasteczka, przygotujesz szybko z tanich i łatwo dostępnych składników, które zawsze znajdziesz w swojej kuchni.

 

 

Polecam je wszystkim miłośnikom domowych wypieków, które pozostają świeże przez kilka dni po ich przygotowaniu. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 300 g mąki pszennej;
  • 80 g masła;
  • 2 jajka;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany;
  • 2 łyżki cukru;
  • cytryna.

 

DODATKOWO:
  • olej słonecznikowy do smażenia;
  • cukier puder do posypania.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do miski, dodaj miękkie masło, skórkę startą z cytryny, cukier, jajka i wyciśnięty sok z cytryny. Mieszaj mikserem na średnich obrotach, do połączenia się składników.

 

2. Potem, dodaj śmietanę i stopniowo przesianą mąkę.

3. Ugnieć gładkie, jednolite ciasto.

 

4. Gotowe ciasto, podziel na kilka mniejszych części i każdą rozwałkuj na grubość do 0,5 cm.

 

5. Teraz, każdą rozwałkowaną część ciasta, pokrój na małe kwadraciki.

 

6. Smaż po kilka kwadracików, na rozgrzanej patelni z olejem z każdej strony na złoty kolor. Gotowe!

 

Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, a gdy nieco przestygną, posyp je cukrem pudrem. Smacznego!
error: Content is protected !!