Pijesz napoje dietetyczne. Po tym ostrzeżeniu od naukowców możliwe, że przestaniesz.

Najpierw ogromną popularność zdobyły napoje słodzone cukrem, od napojów typu cola, poprzez dosładzane napoje owocowe, aż na napojach energetycznych kończąc. Wraz ze wzrostem ich spożycia naukowcy zaczęli bić na alarm gdyż zawarty w nich cukier dostarcza organizmowi ogromnych ilości kalorii co w konsekwencji może prowadzić do wielu niekorzystnych zmian w naszym organizmie. Nadwaga i związane z nią ryzyko zdrowotne to ogromny problem współczesnego społeczeństwa.

Producenci jednak postanowili te ostrzeżenia przekuć na kolejną szansę na poszerzenie rynku sprzedaży napojów. I tak wymyślili, że wprowadzą na rynek napoje z obniżoną zawartością cukru w składzie (lub całkowicie go pozbawione). Oczywiście konsumenci nie chcieliby kupić gorzkich lub kwaśnych napojów, więc trzeba było zastąpić cukier czymś co oszuka nasz zmysł smaku. I tutaj producenci wykorzystali sztuczne słodziki.

Niestety okazuje się, że spożywanie dużych ilości napojów dietetycznych może narażać nasz organizm na zwiększone ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Wniosek ten został wysnuty przez profesora Richarda Younga z australijskiego uniwersytetu w Adelaide. Profesor Young wraz ze współpracownikami przeprowadzili badanie na małej grupie ochotników. Jedna część uczestników otrzymywała dwa słodziki – sukralozę oraz acesulfam-K w ilości odpowiadającej wypiciu 1,5 L dietetycznego napoju. Druga część ochotników otrzymywała placebo.

Według wyników tego badania już po dwóch tygodniach organizmy uczestników otrzymujących słodziki zaczęły zupełnie inaczej reagować na cukry w pożywieniu. Ich organizmy nie były w stanie tak dobrze utrzymać poziomu cukru we krwi jak organizmy uczestników nie otrzymujących słodzików. Autorzy podsumowali to badanie: „To badanie dostarcza dowodów tezie, że sztuczne słodziki mogą zmniejszać kontrolę organizmu nad poziomem cukru we krwi, co prowadzi do zwiększonego poziomu cukru we krwi u uczestników otrzymujących sztuczne słodziki. To w konsekwencji może predysponować ich do wystąpienia cukrzycy typu 2„.

Inne badanie przeprowadzone przez profesora Younga w 2018 roku wykazało, że u osób spożywających duże ilości sztucznych słodzików dochodzi do zaburzenia flory jelitowej. Bakterie, które uznawane są za korzystne dla organizmu, takie jak Eubacterium cylindoides pomagają przefermentować pożywienie. Niestety w przypadku spożywania dużych ilości sztucznych słodzików populacja dobrych bakterii jest zmniejszona i częściowo zastąpiona przez bakterie oportunistyczne, które niekonieczne są korzystne dla nas.

Cukrzyca typu 2 to bardzo poważny problem dla współczesnego społeczeństwa.

Jej objawy to:

– nadmierne pragnienie,
– częstomocz
– nadmierne zwiększenie łaknienia

Bardzo ważnym czynnikiem w prewencji cukrzycy jest odpowiednia dieta, regularne ćwiczenia fizyczne oraz utrzymanie prawidłowej wagi ciała.

Komentarze
Loading...
error: Content is protected !!