Panierowana cukinia – Tak aromatycznej, delikatnej i pysznej cukinii jeszcze nie jadłaś. Obok niej nikt nie przejdzie obojętnie

Cukinia, przygotowana według tego sprawdzonego przepisu, może być zarówno smaczną przekąską jak i lekką kolacją dla całej rodziny.

 

 

Przygotujesz ją szybko w piekarniku, dzięki czemu oszczędzasz swój cenny czas i zaspakajasz nawet najbardziej wybredne podniebienia swoich bliskich. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 4 średnie cukinie
  • 1 szklanka parmezanu
  • 1 szklanka bułki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża bazylia
  • suszone oregano
  • sól
  • oliwa z oliwek

 

SKŁADNIKI DO SOSU:
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • kolendra
  • pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Młodą cukinię razem ze skórką umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój wzdłuż na plasterki.

 

2. Jedną stronę każdego plasterka, polej oliwą z oliwek.

 

3. W wygodnej misce, wymieszaj bułkę tartą z parmezanem.

 

4. Do panierki, dodaj również oregano, posiekaną, świeżą bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki, dobrze ze sobą wymieszaj.

 

5. Plasterki cukinii, przyłóż do panierki stroną wysmarowaną oliwą.

 

6. Teraz, polej oliwą z oliwek drugą stronę plasterka cukinii i również zanurz w panierce. Tak przygotowaną cukinię, ułóż na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

 

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200 ° C, przez 15 minut.

 

8. W tym czasie, wymieszaj w misce wszystkie składniki aromatycznego sosu. Gotowe!

 

Pieczoną cukinię, podawaj na gorąco w towarzystwie przygotowanego, aromatycznego sosu. To jest tak pyszne, że palce lizać… Smacznego!
error: Content is protected !!