Kurczak w jogurtowo-czosnkowej marynacie – Genialne, kompletne danie obiadowe w zaledwie godzinę. Ten smak zostanie z Tobą na dłużej

Kurczaka w jogurtowo-czosnkowej marynacie, polecam wszystkim ceniącym swój czas spędzony w kuchni, zapracowanym Paniom domu, które lubią zaskoczyć swoich bliskich kulinarnymi nowinkami.

 

 

To kompletne danie obiadowe, które przygotujesz w zaledwie godzinę i z prostych, łatwo dostępnych składników. Koniecznie musisz spróbować. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 600 g fileta z kurczaka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 100g sera mozzarella lub cheddar
  • 3 duże ziemniaki
  • 5 dużych pieczarek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • czerwona mielona papryka
  • sól
  • czarny pieprz
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek ( około 60 ml)

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Filety z kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie ponacinaj je na kształt ukośnej kratki.

 

2. W dużej misce, wymieszaj dokładnie jogurt, przyprawy, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i musztardę.

 

3. Przełóż filety do miski z marynatą i zanurz je tak, aby były nią pokryte na całej powierzchni.

 

4. Obrane i umyte ziemniaki oraz oczyszczone pieczarki, pokrój w plasterki, a cebulę w drobną kostkę.

 

5. W naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem, poukładaj najpierw ziemniaki, potem cebulę i pieczarki, doprawiając kolejne warstwy do smaku solą i pieprzem. Na wierzchu, poukładaj marynowane wcześniej filety z kurczaka.

 

6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 45 minut.

 

7. Pod koniec pieczenia, posyp danie z wierzchu startym na tarce o grubych oczkach serem i piecz do czasu, aż ser się rozpuści. Gotowe!

 

Podawaj na gorąco, w towarzystwie bukietu surówek z świeżych warzyw. Smacznego!
error: Content is protected !!