Kotlety „Jaskółcze gniazda” – Doskonałe danie z piekarnika, które zaskoczy smakiem wszystkich bez wyjątku

Kotlety z piekarnika według tego sprawdzonego przepisu, pierwszy raz jadłam u mojej teściowej. Przepisem, podzieliła się ze mną bez większych problemów, jednak do dziś nie zdradziła mi skąd go zna.

 

To genialne danie, przygotujesz szybko i w jednym czasie dla całej rodziny. Są wyjątkowo smaczne i pięknie prezentują się również na stole, podczas ważnych uroczystości. Robię je w ten sposób już od wielu lat i gwarantuję, że obok nich nikt nie przejdzie obojętnie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 500 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego)
  • 100 g twardego sera
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 kromki chleba
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 1 papryka
  • 2 jajka
  • pęczek koperku
  • majonez
  • keczup
  • sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mielone mięso przełóż do dużej miski i dopraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.

2. Potem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek.

 

3. Namoczone wcześniej w wodzie lub w mleku kromki chleba odciśnij i dodaj do mięsa.

4. Na koniec dodaj jajka i dokładnie wszystko wymieszaj.

 

5. Z przygotowanego w ten sposób mięsa, uformuj zgrabne kotleciki i ułóż je na blaszce, wysmarowanej tłuszczem.

6. Teraz, wszystkie kotleciki wysmaruj keczupem i układaj kolejno: Pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, majonez, pomidory pokrojone w plasterki, paprykę pokrojoną w plasterki i plasterki sera.

 

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30 minut. Gotowe!

 

Tak przygotowane mięso, możesz również wykorzystać do kotletów nadziewanych, np: serem, pieczarkami lub warzywami. Podawaj na gorąco z puree ziemniaczanym i bukietem surówek z świeżych warzyw i buraczkami. Smacznego!

 

 

 

 

error: Content is protected !!