Jajka w koszulce – Poznaj genialny trik, dzięki któremu przygotujesz je w zaledwie 1 minutę. Ich smak jest wyjątkowy

Jeśli jesteś miłośnikiem jajek i znudziły Ci się jajka na twardo, sadzone i tradycyjna jajecznica – poznaj genialny trik na przygotowanie jajek w koszulce w banalnie prosty sposób.

 

Przepis na idealne jajka w koszulce zdradził mi przyjaciel, który na co dzień jest szefem kuchni jednej z najlepszych restauracji w moim mieście. Dowiedz się jak je z łatwością przygotować krok po kroku. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 2 l wody
  • 4 jajka
  • 4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki octu

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do garnka z wodą, dodaj sól i ocet. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

2. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do najmniejszego tak, aby przestała wrzeć.

3. Do małych pojemniczków wbij jajka, zanurz w wodzie łyżkę wazową (chochelkę)i delikatnie przelewaj do niej kolejno jajka z pojemniczków.

 

4. Odczekaj 1 minutę (jeśli przyklei się do dna, delikatnie odklej je silikonową szpatułką). Po wyznaczonym czasie wyjmij je łyżką cedzawką i szybko przełóż do miski z wodą i kostkami lodu (woda powinna być lodowata). Gotowe!

 

Musisz przyznać, że to banalnie proste prawda? Jajka w koszulkach, dla odmiany zachwycą Twoich bliskich więc lepiej od razu przygotuj podwójną porcję. Smacznego!

 

 

 

error: Content is protected !!