Ekspresowe domowe lody – Puszyste, kremowe i bez kryształków lodu. Przygotujesz je w zaledwie 5 minut (+ czas na mrożenie)

Lody liczą sobie ponad 5000 lat i początkowo znane były pod postacią zamrożonego soku owocowego. Oczywiście przez wiele kolejnych lat, stale były ulepszane, a pomysłów na kolejne smaki nie mają końca do dnia dzisiejszego.

 

 

Pyszne, delikatne i kremowe lody z zaledwie 3 łatwo dostępnych i niedrogich produktów, można przygotować z łatwością w domu i w zaledwie 5 minut. Oczywiście pozostaje czas na ich mrożenie, jednak ich smak szybko zrekompensuje trudny czas oczekiwania.

Poznaj genialny przepis na pyszne domowe lody bez kryształków lodu i bez specjalistycznej maszynki do ich przygotowania. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Śmietana 30% – 500 ml
  • Cukier puder – 100 g
  • Wanilina – 1/2 łyżeczki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Na co najmniej 15 minut przez przygotowaniem domowych lodów, wstaw do zamrażarki śmietankę, miskę i trzepaczkę.

 

2. W schłodzonej misce, ubij schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem i wanilią trzepaczką, do czasu aż uzyskasz puszystą pianę (przez co najmniej 5 minut).

 

3. Przełóż masę do wygodnego pojemnika i wstaw do zamrażarki. Gdy zobaczysz, że masa tężeje, wyjmij ją i ponownie ubij np: blenderem (dzięki temu rozbijesz ewentualne kryształki lodu, a masa będzie jednolita, puszysta i gładka), przykryj folią spożywczą i ponownie wstaw do zamrażarki.

 

Pyszne, domowe lody bez kryształków lodu będą gotowe następnego ranka. Smacznego!
error: Content is protected !!