Ziemniaczki pieczone z czosnkiem i oregano – Polecam wszystkim miłośnikom aromatycznych dań z ziemniakami w roli głównej

Niezwykle aromatyczna i smaczna ziemniaczana przystawka, która w moim domu zawsze cieszy się sporym powodzeniem podczas rodzinnych uroczystości.

 

 

Ponieważ ziemniaczki pieką się w piekarniku, oszczędzają również mój cenny czas spędzony w kuchni. Ziemniaczki pieczone z czosnkiem i oregano, polecam wszystkim miłośnikom aromatycznych dań z ziemniakami w roli głównej. Ten smak, zostanie z Wami zdecydowanie na dłużej… Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Ziemniaki 1 kg
  • Czosnek 2 ząbki
  • Sok cytrynowy 100 ml
  • Oregano 2 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek 70 ml
  • Sól do smaku
  • Czarny mielony pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój wzdłuż na 8 części. Potem, przełóż je do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem.

 

2. Teraz przygotuj aromatyczny dressing: Do miski, wyciśnij sok z cytryny, dodaj oliwę z oliwek, oregano i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ziemniaczki polej dressingiem, podlej wodą i dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 50-60 minut. Gotowe!

 

 

Ziemniaczki pieczone z czosnkiem i oregano, podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami mięsnymi lub warzywnymi. Aromat, unoszący się w całym domu sprawi, że Twoi bliscy przybiegną do stołu błyskawicznie. Nikt nie jest w stanie im się oprzeć. Smacznego!

 

 

 

error: Content is protected !!