Tortilla z jajek, ziemniaków i cebuli. Niebiańskie połączenie!

Tortilla, niebiańskie połączenie jajek i ziemniaków, jest jednym z najłatwiejszych i najsmaczniejszych dań na świecie.

  • Przygotowanie:20 minut
  • Smażenie:10 minut
  • Danie gotowe w:30 minut
  • Liczba porcji:8

Foto: Mateusz Torbus / Wydawnictwo BuchmannTortilla z jajek, ziemniaków i cebuli

GŁÓWNE SKŁADNIKI

  • 4 spore ziemniaki
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w półplasterki o szerokości 3 mm.
  2. Cebulę drobno posiekaj.
  3. Rozgrzej na patelni olej, przesmaż je, aż zmiękną, a następnie odcedź (olej zachowaj).
  4. W misce roztrzep jajka z solą i pieprzem, dodaj ziemniaki i cebulę i odstaw na 10 minut.
  5. Na patelni mocno rozgrzej olej, na którym wcześniej smażyły się ziemniaki i cebula.
  6. Wlej masę jajeczną i smaż na średnim ogniu 10 minut, uważając, żeby danie nie przywarło (możesz od czasu do czasu delikatnie poruszać patelnią).
  7. Odwróć tortillę za pomocą talerza: przytrzymaj go nad patelnią, szybko odwróć ją tak, aby tortilla ułożyła się na talerzu do góry nogami, następnie ponownie rozgrzej patelnię z dodatkiem oleju i delikatnie zsuń na nią tortillę.
  8. Smaż przez kilka minut, do ścięcia się jajek.
  9. Możesz jeść gorącą, ale świetnie smakuje letnia. Znakomita z sosem pomidorowym.

Przepis pochodzi z książki „Jajko” Kasi i Zosi Pilitowskich

Smacznego!

Nie zapomnij udostępnić przepis znajomym!

Tekst i zdjęcia pochodzą z: https://gotowanie.onet.pl/przepisy/tortilla-z-jajek-ziemniakow-i-cebuli

Komentarze
Loading...
error: Content is protected !!