Racuchy na gotowanym kefirze – Delikatne, puszyste i pięknie wyrośnięte. Tak przygotowane, moim bliskim smakują najbardziej

Moi bliscy, najbardziej na świecie – oprócz naleśników w najróżniejszej postaci – lubią przygotowane w ten sposób racuchy. Przepis używam od wielu lat i dostałam go od mojej babci. Nigdy nie zapomnę tych niemal codziennych wizyt, które zawsze uwieńczone były smakowitymi racuchami z różnymi dodatkami.

 

 

Dlatego też z czystym sumieniem, polecam ten sprawdzony przepis na racuchy, które najlepiej smakują z kwaśną śmietaną lub ulubioną, domową konfiturą owocową. Moja najmłodsza pociecha, najbardziej lubi racuchy na kefirze, posypane tylko cukrem pudrem. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Mąka pszenna 3 szklanki
  • Jajko 1 szt.
  • Cukier 3 łyżki
  • Cukier waniliowy 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżka
  • Sól 1 łyżeczka
  • Olej słonecznikowy
  • Kefir 500 ml

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W głębokiej misce, ubij jajko z cukrem i solą. Kefir, przelej do małego garnka i doprowadź do wrzenia na małym ogniu – nie gotuj!

 

2. Teraz, stopniowo, cienkim strumieniem, wlewaj kefir do masy jajecznej i szybko, energicznie mieszaj trzepaczką. Potem, dodaj przesianą mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko dokładnie mikserem – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

 

3. Smaż racuchy na rozgrzanej patelni z olejem pod przykryciem z każdej strony na złoty kolor.

 

4. Przed podaniem, odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym i układaj je obok siebie do przestygnięcia. Dzięki temu, racuchy nie opadną i pozostaną lekkie i puszyste. Gotowe!

 

Racuchy podawaj z kwaśną śmietaną lub domową konfiturą o ulubionym smaku. Smacznego!

 

 

 

error: Content is protected !!