Przepyszne zrazy z mięsa mielonego – ten przepis zagości w Twojej kuchni na dłużej

Dziś polecam Wam pyszne zrazy z mięsa mielonego.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • duża cebula
  • 15 dag boczku parzonego lub wędzonego
  • 2 ogórki kiszone
  • bułka tarta
  • 3 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sos pieczeniowy Winiary (ciemny)
  • sól, pieprz, olej

 Wykonanie: 

  1.  Siekamy połowę cebuli ,dodajemy do mięsa .Wbijamy jajko ,dodajemy sól i pieprz wyrabiamy .Można dodać trochę tartej bułki, aby mięso było bardziej lepkie.
  2.  Z mięsa formujemy placki ok.1 cm.
  3.  Boczek, ogórki i cebulę kroimy w kostkę.
  4. Na każdy placek kładziemy po kawałku ogórka boczku i cebulki (cebulkę posypujemy solą, pieprzem i słodką papryką).
  5. Sklejamy i formujemy zraziki, obtaczamy w bułce tartej i podpiekamy na gorącym oleju, delikatnie obracając.
  6.  Następnie zalewamy wodą tak, aby zraziki były zanurzone. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie rozprowadzamy sos pieczeniowy w zimnej wodzie i dodajemy do roladek. Zagotowujemy.
  7.  Sos zagęszczamy mąka. 3 łyżki mąki rozprowadzamy w połowie szklanki wody i dodajemy do sosu. Zagotowujemy.

Smacznego!

 

Komentarze
Loading...
error: Content is protected !!