Najsilniejszy wojownik w walce z nowotworami to czerwona kapusta! Nowe fakty

Wszyscy wiedzą, że czerwona kapusta świetnie sprawdza się w walce o ładną sylwetkę. Jest niskokaloryczna i bogata w witaminy, antyoksydanty i składniki mające właściwości przeciw zapalne. Ale to nie wszystko!

Warzywo w walce z rakiem

Badania udowodniły, że jedzenie czerwonej kapusty częściej niż raz w tygodniu, obniża prawdopodobieństwo raka jelita o 66%! W dodatku stymuluje system immunologiczny, zabija bakterie i wirusy, a przy okazji oczyszcza krew i chroni ją przed infekcjami! Im częściej sięgamy po czerwoną kapustę, tym mniejsze ryzyko zachorowania na nowotwory i większa odporność naszego organizmu.

Właściwości przeciwzapalne

Wszystkie warzywa z rodziny kapustnych są skuteczne w walce ze stanami zapalnymi. Jednak czerwona kapusta to prawdziwy mistrz! Jej właściwości przeciwzapalne są nieporównywalne z żadną inną rośliną tego gatunku. Zapobiega ona chorobom immunologicznym, przewlekłym infekcjom i stanom zapalnym, oraz powstawaniu i rozprzestrzenianiu się zmian nowotworowych. Komórki mają więcej siły by zwalczać nieproszonych gości, a ciało nie poddaje się tak łatwo chorobom.

Czas jeść

Jak spożywać czerwoną kapustę by zachować jak najwięcej z jej prozdrowotnych możliwości? Na surowo lub lekką podgotowaną. Można także przygotować ją w parowarze. Ważne natomiast, by jej nie smażyć!

Podzielcie się z nami swoimi przepisami na to warzywo! Chcemy sięgać po nie częściej i Wy także powinniście!

Tekst pochodzi z: 5minutdlazdrowia.pl

Komentarze
Loading...
error: Content is protected !!