Mamy przepis na papieską kremówkę. Poprosisz o dokładkę
Zobacz, jak przygotować kremówkę – ulubione ciasto papieża Polaka
Chyba każdy Polak słyszał opowieść Jana Pawła II, który opowiedział, że po maturze razem z przyjaciółmi poszedł na wadowickie kremówki. To prawda kremówki z Wadowic smakują najlepiej. My mamy dla Was przepis na równie pyszną kremówkę. Jej zrobienie jest banalnie proste.
Wszystko, czego potrzebujecie, żeby ją przygotować to:
- upieczony płat ciasta francuskiego (gotowe ciasto francuskie znajdziecie w każdym większym supermarkecie)
- 1/2 litra mleka
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 8 dag cukru
- 3 dag mąki ziemniaczanej
- cukier puder
Jajka utrzyj z cukrem, aż powstanie biała masa. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj w szklance mleka. Resztę mleka zagotuj i wlej do niego przygotowane mleko z mąką oraz jajka utarte z cukrem. To bardzo ważne, żeby cały czas mieszać (dzięki temu nie powstaną grudki). Całość gotuj, aż zgęstnieje i ciągle mieszaj.Płat ciasta francuskiego podziel na pół, a jedną z nich na sześć równych kawałków. Na całą połowę wyłóż przygotowaną masę, pokrojonymi cząstkami ją przykryj. Włóż do lodówki na godzinę. Posyp cukrem pudrem i podawaj z ulubionymi owocami.
A tu, krótkie wideo, na którym dokładnie zobaczysz, jak przygotować deser.
Tekst pochodzi z: niezwykle.pl
Komentarze