Malinowa Chmurka – to pyszne ciasto zagości w Twojej kuchni na dłużej

Bezę i kruche ciasto najlepiej przygotować wcześniej i kilka godzin przed podaniem połączyć z kremem i galaretką.

KRUCHE CIASTO:

  • 4 żółtka
  • 45 g cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła

Do miski wsypać wszystkie składniki i zagnieść ręką. Uformować kulę. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 60 minut.

Blachę o wymiarach ok. 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyłożyć w formie. Można je wcześniej lekko rozwałkować lub wyłożyć tylko przy pomocy ręki (lekko ugniatając i wyrównując rogi). Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Następnie nakłuć równomiernie widelcem.

Piec w temperaturze 190°C przez 20 minut.

WARSTWA MALINOWA:

  • 3 galaretki malinowe
  • 600 g malin (można użyć mrożonych)
  • 3,5 szklanki wody

Jeśli używamy mrożonych malin, należy je wcześniej rozmrozić na durszlaku.

Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie (3,5 szklanki). Przestudzić i wymieszać z malinami. Włożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Tężejącą galaretką zalać kruche ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.

KREM:

  • 600 g śmietany 36%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Śmietana i mascarpone powinny być schłodzone. Śmietanę ubić mikserem z mascarpone i cukrem pudrem, do czasu uzyskania gęstej masy. Krem wyłożyć na galaretkę.

BEZA:

  • 4 białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • garść płatków migdałowych

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo, po łyżce cukier. Na sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka wyłożyć do formy i lekko wyrównać. Oprószyć płatkami migdałów.

Piec w temperaturze 140°C przez 60 minut. Po upieczeniu, uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić jeszcze na 15 minut.

Na wierzch ciasta wyłożyć wystudzoną bezę.

Ciasto przechowywać w lodówce. Przed podaniem schłodzić co najmniej kilka godzin.

Smacznego!

Nie zapomnij udostępnić przepis znajomym!

Tekst pochodzi z: lifestylowo.pl

Komentarze
Loading...
error: Content is protected !!