Kurczak z pieczarkami i brokułem – Prosty i szybki obiad dla wszystkich, dbających o linię i zdrową dietę swoich bliskich

Genialna propozycja dla Pań domu, które swoim najmłodszym pociechom muszą „przemycać” do jadłospisu niezbyt przez nich lubiane warzywa.

 

Niskokaloryczny, bogaty w błonnik i witaminy A, E i K oraz kwasy Omega-3 – brokuł, to smaczne zielone warzywo, które ma znaczący wpływ na kondycję naszej skóry i włosów. W połączeniu z powszechnie lubianym filetem z kurczaka i pieczarkami, tworzy danie doskonałe.

Aromat tego dania, wydobywający się z kuchni podczas jego przygotowania, przywoła do stołu nawet najbardziej wybredne podniebienia najmłodszych pociech i gwarantuję, że poproszą o dokładkę. Obok tego dania, nie da się przejść obojętnie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 500 g fileta z kurczaka
  • 500 g brokułów
  • 250 g pieczarek
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 0,3 szklanki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Na dużej patelni z łyżką rozgrzanego oleju słonecznikowego, usmaż na złoty kolor (15 – 20 minut), pokrojonego w kostkę fileta, doprawionego do smaku solą i pieprzem. Usmażonego fileta, przełóż do miseczki.

2. Na tej samej patelni z rozgrzaną łyżką oleju słonecznikowego, podsmaż pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy pieczarki puszczą wodę, dodaj do nich brokuła, podzielonego na małe różyczki. Smaż do miękkości, a gotowe przełóż do miski z usmażonym filetem z kurczaka.

 

3. Na kolejnej rozgrzanej łyżce oleju słonecznikowego, podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojony imbir. Teraz, dodaj sos sojowy, olej sezamowy, bulion drobiowy, brązowy cukier i mąkę.

4. Do aromatycznego sosu jaki powstał w ten sposób, dodaj podsmażonego wcześniej fileta oraz pieczarki z brokułem. Często mieszając, duś na małym ogniu przez kilka minut do czasu, aż składniki połączą się ze sobą. Gotowe!

 

Kurczaka z pieczarkami i brokułem, przygotowanego w ten sposób, podawaj na gorąco z ryżem i bukietem surówek z świeżych warzyw. Smacznego!

 

Podziel się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!

 

 

error: Content is protected !!