Jabłkowa Symfonia – to jedna z najpyszniejszych ciast z jabłkami

Przepyszne, wielowarstwowe ciasto z soczystymi jabłkami. Korzenny biszkopt, masa budyniowa, masa jabłkowa i czerwone galaretki, pycha! A na samej górze bita śmietana i wiórki czekoladowe.

Wymaga trochę wysiłku, ale na 100% się opłaca. Jest bardzo aromatyczne, warstwy wspaniale ze sobą współgrają i najważniejsze: z przepisu przygotujemy sporą blaszkę ciasta:) Wielka porcja pyszności, bardzo polecam….

 

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek – osobno żółtka i białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • po 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (jeśli nie mamy, możemy
  • pominąć kardamon)

Krem budyniowy:

  • 500ml mleka
  • 250g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (polecam Dr.Oetker)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g

Masa jabłkowa:

  • 1,5kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 1 opakowanie galaretki (użyłam agrestowej)

Dodatkowo:

  • około 210g podłużnych biszkoptów
  • 2 czerwone galaretki
  • 300ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • wiórki czekoladowe do posypania (można zastąpić kakao lub startą czekoladą)

 

Biszkopt:

1. Piekarnik nastawić na 160 st. C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 st. C).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.

4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, usunąć papier i przekroić go w poziomie na dwie tej samej wielkości części (patrz FILM). Jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.

 

Masa jabłkowa:

6. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.

7. Jedną łyżką masła roztopić na patelni, dodać jabłka i smażyć je przez około 5-10 minut, aż zmiękną (proszę od czasu do czasu zamieszać).
Jabłka zdjąć z ognia i dodać jedno opakowanie galaretki, wymieszać aż galaretka się rozpuści. Odstawić masę do całkowitego ostygnięcia.

 

Masa budyniowa:

8. Ugotować budyń z 2 szklanek mleka i 2 opakowań budyniu w proszku, cukru i cukru wanilinowego. Gdy się zagotuje, trzymać go jeszcze przez około 30 sekund na małym ogniu, mieszając. Nakryć go folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową jak masło).

9. Dwie czerwone galaretki rozpuścić w 900ml gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

10. Utrzeć mikserem 250g masła (ucierać mikserem przez około 3 minuty). Następnie stopniowo dodawać budyń, mieszać, aż powstanie jednolity krem.

11. Połową kremu posmarować biszkopt w blaszce. Na wierzch wyłożyć jabłka, wyrównać.
Biszkopty krótko maczać w rozpuszczonej galaretce i układać je na jabłkach. Ciasto wstawić do lodówki na około 15-30 minut.

12. Na schłodzone ciasto wylać pozostałą galaretkę i ciasto znów wstawić do lodówki, aż galaretka całkiem stężeje.

13. Na galaretkę z biszkoptami wyłożyć pozostały budyniowy krem. Przykryć go drugim biszkoptem i lekko docisnąć.

14. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Posmarować nią wierzch ciasta i posypać wiórkami czekoladowymi. Ciasto wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, najlepiej na całą noc.

Udanych wypieków 🙂

Zapraszam na FILM.

Tekst pochodzi z: katalogsmakow.pl

Komentarze
Loading...
error: Content is protected !!