Filety Drobiowe z Piekarnika – Od Dziś Zapomnisz o Tradycyjnej Panierce

Nadal smażysz kotlety, mocząc je najpierw w jajku, potem w mące, znów w jajku i bułce tartej? Tradycyjna panierka odeszła już w zapomnienie!

 

Filety z kurczaka to uniwersalne i często przyrządzane danie w naszym kraju. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, chrupiące kotlety uwielbiają zarówno dorośli jak i dzieci.

Istnieje wiele sposobów na ich przygotowanie, jednak ten sprawdzony przez całą moją rodzinę i znajomych okazał się najtrafniejszy. Nie będziesz potrzebować ani mąki, ani jajka. Filety z kurczaka będą jednak nadal soczyste, miękkie i pyszne. A przy okazji zaoszczędzisz czas, który trzeba by było poświęcić na sprzątanie bałaganu jaki podczas tego powstaje. podwijaj więc rękawy i do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI:

  • kilka piersi kurczęcych (filety)
  • 30 gramów musztardy
  • 40 gramów miodu
  • kilka ząbków czosnku (do smaku)
  • 50 gramów majonezu
  • czerwona papryka (słodka lub ostra do smaku)
  • sól
  • pieprz
  • 30 ml oleju, np. słonecznikowego

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznijmy od marynaty. Wymieszaj majonez z olejem słonecznikowym i miodem, do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę.

 

2. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym filety z kurczaka, jeśli są zbyt grube, przekrój na pół.

 

3. Delikatnie, przez folię utłucz kotlety tak, aby mięso się nie porozrywało. Natrzyj je marynatą i odstaw w chłodne miejsce na 1-2 godziny.

 

4. Tak marynowane kotlety ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, przez 40 minut.

 

5. Pyszne filety z kurczaka bez panierki gotowe!

 

 

Upieczone w piekarniku, według tego przepisu filety z kurczaka są zdrowsze i delikatniejsze, niż te smażone na oleju. Świetnie komponują się z puree ziemniaczanym i zestawem surówek ze świeżych warzyw lub mizerią.

 

Podziel się na facebooku!

 

error: Content is protected !!