Domowe Lody Śmietankowe – prawdziwe jak żadne inne

„Lody, lody dla ochłody…” – Takie słowa wielu z nas pamięta do dziś. Lody z tamtych lat niemal odeszły w zapomnienie.

 

A nie ma nic lepszego dla ochłody, jak porcja orzeźwiających lodów w upalny dzień. Owocowych czy kremowych, śmietankowych, bakaliowych nie odmówi sobie nikt, kto pamięta lody z tamtych lat…

Na taki deser skusi się nawet najbardziej wymagający łakomczuch. To świetny deser i rewelacyjna, orzeźwiająca ochłoda naszego ciała.

 

 

W dzisiejszych czasach, budki z lodami można znaleźć na każdym rogu. W sklepowych lodach jest mnóstwo konserwantów, barwników i emulgatorów smaku i zapachu.
Pyszne, kremowe lody według prostego, sprawdzonego przepisu to najlepszy domowy deser na lato. Banalnie proste przygotowanie, wybór ulubionego smaku i czas w którym właśnie masz na niego ochotę to wystarczający powód do tego, aby zrobić je samemu w domu.
Zaserwuj domownikom już dziś lody, jak dawniej…

 

SKŁADNIKI:

  • 300 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%),
  • 300 ml mleka skondensowanego słodzonego,
  • 90g mlecznej czekolady,
  • Jednorazowe, papierowe kubeczki i patyczki do lodów.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W głębokiej misce, ubij schłodzoną śmietankę przy pomocy miksera lub trzepaczki. Masa powinna być puszysta i gęsta.

 

2. Teraz, stopniowo dodawaj skondensowane mleko, ciągle mieszając. Ilość mleka, możesz dostosować do uzyskania żądanej słodkości lodów.

 

3. Przełóż masę do wygodnego naczynia.

 

4. W kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, rozpuść czekoladę.

 

5. Do każdego kubeczka, wlej trochę rozpuszczonej czekolady tak, aby pokryła ścianki kubeczka, a nadmiar czekolady wlej z powrotem do miseczki.

 

6. Wstaw kubeczki do zamrażalnika na około 10 minut, aby czekolada całkowicie zastygła.

 

7. Kubeczki z zastygniętą czekoladą wyjmij z zamrażarki i wlej do każdego wcześniej przygotowaną masę. Na środku każdego wbij patyczek i ponownie wstaw do zamrażarki na oko. 5 godzin (a nawet na całą noc).

 

8. Po wyjęciu lodów z kubeczka, są gotowe!

 

9. Do masy lodowej, możesz również dodać zmiksowane owoce, orzechy lub bakalie. Wszystko zależy od tego, na co masz ochotę i jakie lody lubisz najbardziej.

 

 

Jak widać, kilka składników i trochę chęci wystarczy aby cieszyć się pysznymi, domowymi lodami w każdej chwili. Przypomnij sobie smak lodów z dzieciństwa!

SMACZNEGO !

 

 

Podziel się na facebooku!

 

error: Content is protected !!