Domowe lody jak dawnej – Prawdziwe, kremowe i bez konserwantów. Robię je dla swoich bliskich przynajmniej raz w tygodniu

O prawdziwych lodach, które pamiętamy z dzieciństwa możemy już zapomnieć, chyba że znasz ten genialny przepis i przygotujesz je dla swoich bliskich sama. Zobacz jak je zrobić z naturalnych składników i w klasycznej odsłonie:

 

 

 

Lody mleczno-śmietankowe

 

SKŁADNIKI:
  • śmietanka 30-36% – 300 ml
  • mleko – 125 ml
  • cukier – 100 g
  • żółtka – z 3 jajek
  • wanilina – 5 g

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W garnku z grubym dnem, zagotuj mleko, a następnie dodaj cukier i wanilinę, dobrze wymieszaj. Gdy składniki się ze sobą połączą, zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.

2. W tym czasie, utrzyj żółtka jaj i wymieszaj je z całkowicie wystudzonym mlekiem.

 

3. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu często mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstaw do ponownego wystygnięcia.

4. W wygodnej misce, ubij śmietankę mikserem, a następnie połącz ze sobą masę mleczną i śmietankową. Przełóż masę do zamykanego pojemnika i wstaw do zamrażarki.

 

5. Co godzinę, przemieszaj masę łyżką – lody będą wtedy puszyste i wolne od grudek. Gdy całkowicie stężeją, są gotowe!

 

 

 

Lody na śmietanie jak dawniej

 

SKŁADNIKI:
  • śmietanka 36% – 500 ml
  • śmietana 12% – 200 ml
  • mleko – 125 ml
  • cukier puder – 1 szklanka
  • wanilina – 2 g
  • żółtka z 4 jaj

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Żółtka z 4 jaj utrzyj z cukrem pudrem, a następnie stopniowo dodawaj śmietanę 12% i wanilinę, ciągle mieszając do połączenia się składników.

2. Tak przygotowaną masę, przełóż do garnka z grubym dnem i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając (nie doprowadzaj do wrzenia). Potem zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.

 

3. Teraz przetrzyj masę przez sito, przełóż do zamykanego plastikowego pojemnika, zostawiając miejsce na masę śmietankową i Wstaw do zamrażarki.

4. W tym czasie, ubij śmietankę 36% na sztywną, białą pianę, a następnie wymieszaj ją łyżką ze schłodzoną już masą, przygotowana wcześniej. Wstaw do zamrażarki.

 

5. Co godzinę, przemieszaj lody w pojemniku łyżką, aby dodać im puszystości. Gdy całkowicie stężeją, są gotowe. Smacznego!

 

 

error: Content is protected !!