Dieta wysokobiałkowa skraca życie. A węglowodany nie są tak szkodliwe jak nam się wydaje

Czy byłeś kiedykolwiek na diecie wysokobiałkowej?
Jeżeli tak, niech ten artykuł będzie przestrogą, a jeżeli nie, to kolejny dowód, że każda dieta „cud” może przynieść przykre konsekwencje.

Okazuje się, że dieta wysokobiałkowa nie jest zdrowa

„Od pewnego czasu wiadomo, że spożywanie zbyt dużych ilości pożywienia, szczególnie białka, skraca życie. Teraz wiemy, dlaczego tak się dzieje. Nasz zespół udowodnił, że zwiększona ilość pożywienia przyspiesza syntezę białek w komórkach. Im szybciej ten proces zachodzi, tym więcej błędów powstaje. A nagromadzenie błędnie zsyntetyzowanych białek negatywnie wpływa na zdrowie i skraca życie.” – powiedział Profesor Christopher Proud z South Australian Health & Medical Research Institute (SAHMRI)

Co więcej, Ci sami uczeni uważają, że węglowodany nie są tak szkodliwe jak nam wszystkim się wydaje. A to na pewno będzie zaskoczenie dla wielu osób.

Wyniki badań zostały opublikowane w Current Biologi. Zostało tam wyjaśnione, że dieta uboga w białka, a bogata w węglowodany równa się dłuższe i zdrowsze życie

Badania te dotyczą zwłaszcza zdrowia mózgu człowieka. Jak mówi uczony: „Węglowodany mają złą opinię, szczególnie jeśli chodzi o dietę. Jednak kluczem jest tutaj równowaga i zrozumienie różnicy pomiędzy „dobrymi” a „złymi” węglowodanami. Spożywanie węglowodanów z włókien, które są obecne w warzywach, owocach, nieprzetworzonych ziarnach jest najzdrowsze. Działa to podobnie jak dieta śródziemnomorska, o której wiemy, że wydłuża życie.”

Zaskoczony?

Co więcej, naukowcy przeprowadzili badania na muszkach owocówkach, a także innych owadach. Wykazali oni, że im więcej jedzenia, tym szybsza synteza białek i tym samym krótsze życie.

Tak samo wygląda to na ludzkim organizmie. Im mniejsze spożycie białek, tym człowiek żyje dłużej

Co myślisz o takiej opinii naukowców? Zgadzasz się z nimi, a może wręcz przeciwnie?

Tekst pochodzi z: 5minutdlazdrowia.pl

Komentarze
Loading...