Danie makaronowe z patelni – Genialne i aromatyczne danie jednogarnkowe, które smakiem zachwyci wszystkich bez wyjątku

Przepis polecam wszystkim miłośnikom szybkich, makaronowych dań i lubiącym eksperymentować w kuchni. Przygotujesz je łatwo, z prawdziwą przyjemnością i na jednej patelni.

 

Uwielbiam eksperymentować w kuchni, a wizja sterty naczyń do mycia, skutecznie zniechęca mnie do gotowania wymyślnych i skomplikowanych dań.

Danie makaronowe z patelni według tego, sprawdzonego przepisu z pewnością docenią studenci mieszkający w akademikach lub osoby wynajmujące pokoje ze wspólną kuchnią. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • mięso mielone wieprzowe – 300 g
  • makaron penne lub kokardki – 300 g
  • starta mozzarella – 200 g
  • woda – 2 szklanki
  • pomidory w puszce – 2 szt.
  • zielona papryka – 1 szt.
  • papryczka chili – 1 szt
  • cebula – 1 szt.
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża bazylia do dekoracji
  • olej

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Cebulę obierz, pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na rozgrzanej patelni (najlepiej z wysokimi brzegami) z olejem do czasu jej zarumienienia. Potem, dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę i smaż przez kilka minut.

2. Następnie, dodaj mięso mielone, pomidory z puszki, pokrojoną drobniutko papryczkę chili, dopraw do smaku solą, pieprzem i zalej wszystko wodą.

 

3. Na koniec, dodaj makaron i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, często mieszając do miękkości.

4. Przed podaniem, posyp makaron startą na tarce mozzarellą i posiekaną bazylią. Gdy ser się rozpuści – danie jest gotowe!

 

Koniecznie podawaj na gorąco, ponieważ danie jest wtedy niezwykle aromatyczne, a stopiony serek najsmaczniejszy. Smacznego!

 

 

 

error: Content is protected !!