Cukiniowe kotleciki – Tak smacznych nigdy wcześniej nie jadłam. Połączenie tych smaków jest genialne i podbiło serca moich bliskich od pierwszego kęsa.

Niezwykle smaczne, delikatne i aromatyczne kotleciki z cukinii według tego przepisu, polecam miłośnikom szybkich dań, lubiącym eksperymentować w kuchni.

 

Genialne połączenie niskokalorycznego, zdrowego i delikatnego warzywa z aromatycznymi ziołami i twarogiem, tworzy danie doskonałe i zachwyca swoim smakiem każdego bez wyjątku.

Jedno jest pewne. Tego smaku nie da się łatwo zapomnieć. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo znikają ze stołu błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Cukinia 300 g
  • Twaróg 300 g
  • Mąka pszenna 4-5 łyżek
  • Jajko 1 szt.
  • Sól 0,5 łyżeczki
  • Pęczek koperku
  • Natka pietruszki
  • Mięta do smaku
  • Olej słonecznikowy 2-3 łyżki

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do głębokiej miski, wrzuć pokruszony twaróg, dodaj jajko, szczyptę soli, startą na tarce o grubych oczkach (i odsączoną z wody) cukinię, drobno pokrojony koperek, natkę pietruszki i miętę, a na koniec mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

2. Z przygotowanej masy, uformuj okrągłe i lekko spłaszczone kotleciki (powinnaś otrzymać 14-15 sztuk).

3. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem przez 2-3 minuty na złoty kolor z każdej strony. Gotowe!

 

Gotowe cukiniowe kotleciki, podawaj na gorąco. Świetnie smakują polane domowym sosem pomidorowym i z puree ziemniaczanym lub z ryżem. Smacznego!

 

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!
error: Content is protected !!