Awokado skutecznie pomoże pokonać otyłość, wysokie ciśnienie i depresję! Brzmi przekonująco

Awokado jest obecnie popularne. Ale dlaczego? Przede wszystkim chodzi o bardzo dobry smak i konsystencję, która wręcz rozpływa się w ustach. Ale to nie jedyny powód, dla którego powinno się jeść je regularnie i na stałe wprowadzić do swojego menu.

1. Odchudzanie

Według przeprowadzonych badań w amerykańskim “Nutrition Journal” już połowa awokado wpływa dobrze na utratę kilogramów. Jeśli jedlibyśmy je codziennie, szybko zauważylibyśmy efekty. Jednym z powodów jest to, że są bogate w błonnik.

2. Zdrowe tłuszcze

Chyba każdy wie, że awokado zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. To może pomóc w zmniejszeniu ryzyka zawałów serca i podwyższonego poziomu cholesterolu. Gdy spożywasz awokado, ogranicz tłuszcze z innych produktów spożywczych.

Pixabay

3. Stabilizowanie ciśnienia krwi

Jedno awokado obejmuje już 28% dziennego zapotrzebowania na potas. Zgodnie z “American Heart Association” jest jego naturalnym źródłem i utrzymuje ciśnienie krwi pod kontrolą.

4. Bogate w składniki odżywcze

Awokado zawiera 20 witamin i minerałów. Jedno awokado ma np.:

  • 33% dziennego zapotrzebowania na witaminę C
  • 53% dziennego zapotrzebowania na witaminę K
  • 21% dziennego zapotrzebowania na witaminę E
  • 26% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6
  • 19% dziennego zapotrzebowania na miedź
  • 41% dziennego zapotrzebowania na folacynę
  • 28% dziennego zapotrzebowania na potas

Flickr/ Ted Major

5. Pomaga wchłaniać składniki odżywcze

Dzięki składnikom odżywczym i zdrowym tłuszczom zawartym w awokado organizm może lepiej wchłonąć zwłaszcza witaminę A, E, D i K.

Pixabay

6. Lepsze wchłanianie przeciwutleniaczy

Dodaj pół awokado do sałatki z marchwi i szpinaku. Lepiej będziesz wówczas przyjmować warzywa i tak np.: poprawia się spożycie luteiny, beta-karotenu i alfa-karotenu.

7. Ochrona przed cukrzycą

Około 3 milionów ludzi w Polsce cierpi na cukrzycę. Można temu zapobiec! Według przeprowadzonych badań już pół awokado dziennie zatrzymuje wzrost cukru we krwi.


Flickr/ slicing avocado

8. Uśmierzanie bólu

Awokado zawiera kwas oleinowy, który ma działanie przeciwzapalne. W związku z tym nadaje się np. do leczenia przewlekłego zapalenia stawów.

9. Oczy

Zwyrodnienie plamki żółtej jest częstą przyczyną ślepoty. Awokado zawiera dużo luteiny i zeaksantyny. Te przeciwutleniacze są bardzo pomocne w zwalczaniu tej choroby. Dobry wzrok dzięki awokado!

10. W czasie ciąży

Awokado powinno być w menu każdej ciężarnej kobiety. Zawiera potas, kwas foliowy, witaminę C i witaminę B. Ta ostatnia dba o rozwój mózgu. Kwas foliowy jest istotny dla prawidłowego rozwoju płodu na początku ciąży. Ponadto spożywanie awokado redukuje poranne mdłości.


Pixabay

11. Naturalna walka z rakiem

Liczne badania wykazały skuteczność awokado w walce z komórkami nowotworowymi. W szczególności hamują rozwój raka prostaty. Poleca się także spożycie awokado tym, którzy mają chemioterapię. Zmniejsza efekty uboczne.

12. Wzmacnia kości

Awokado ma w sobie kwas foliowy, witaminę K, miedź i wiele innych składników odżywczych. Jeżeli spożywasz je regularnie, pomaga wzmocnić kości.

13. Poprawa trawienia

Awokado zawiera dużo błonnika, który przyczynia się zdrowego funkcjonowania układu pokarmowego. Polecany zwłaszcza, jeśli masz problemy z zaparciami.

14. Nastrój

Wysoka zawartość witamin i minerałów, zwłaszcza potasu i folacyny, poprawia humor i zmniejsza wahania nastroju. Liczne badania wykazały powiązania pomiędzy depresją i niskim poziomem potasu. Podobnie kwas foliowy może łagodzić objawy depresji.


Flickr/ femme run

Źródło i fotografie: gutfuerdich.co

Tekst pochodzi z: 5mdz.pl

Komentarze
Loading...