8 niepokojących sygnałów, które ujawniają, że Twój organizm nie toleruje glutenu

W dzisiejszym społeczeństwie posiadanie nietolerancji pokarmowej stało się wręcz modne, a produkty bez dodatku glutenu lub laktozy bardziej pożądane. Najczęściej spotykane są nietolerancje związane właśnie z tymi dwoma składnikami. Jak zatem rozpoznać, że jesteś chory?

8 niepokojących objawów, które wskazują na to, że Twój organizm nie toleruje glutenu:

1. Chroniczne migreny

Bóle głowy często występują u osób, które cierpią na nietolerancję glutenu. Ból pojawia się zwykle około 30-60 minut po jedzeniu.

2. Swędząca skóra

Jeśli Twój przewód pokarmowy nie pracuje prawidłowo, może to czasami objawiać się zewnętrznie poprzez swędzenie oraz wypryski, suchą i podrażnioną skórę.

3. Fibromialgia

Fibromialgia to choroba znana również jako reumatyzm tkanek miękkich i ma związek z bólem mięśni, ścięgien i więzadeł. Objawy te najczęściej występują u kobiet.

4. Nietolerancja laktozy

Ludzie, którzy nie tolerują laktozy, często nie mogą poradzić sobie z glutenem. Ważnymi objawami nietolerancji laktozy są uczucia gorąca, wzdęcia i ogólne złe samopoczucie po jedzeniu.

5. Chroniczne zmęczenie

Jeśli śpisz 8-9 godzin dziennie i nadal czujesz się wyczerpany, być może powinieneś przyjrzeć się temu, co jesz.

6. Huśtawki nastrojów

Jeśli twoje ciało napotyka problemy, dusza też to obrazuje. Osoby z nietolerancją glutenu często czują się nerwowe lub podekscytowane bez wyraźnego powodu.

7. Bóle brzucha

Jest to jeden z najbardziej oczywistych znaków, które wysyła Twoje ciało. Jeśli nie jesz dobrze, a organizm nie radzi sobie z trawieniem, wtedy żołądek często manifestuje to poprzez ból i mdłości.

8. Zawroty głowy

Wiele osób z nietolerancją glutenu odczuwa zawroty głowy po jedzeniu oraz uczucie przypominające przedzieranie się przez mgłę, podobne do utraty równowagi.

Tekst pochodzi z: 5minutdlazdrowia.pl

Komentarze
Loading...