6 naturalnych produktów, które nie dopuszczą do wysokiego cholesterolu. Stop miażdżycy

Cholesterol można zdefiniować jako tłuszczową lub woskową substancję obecną we krwi, która jest niezbędna do normalnego funkcjonowania organizmu

Kiedy poziom cholesterolu przekracza ustalony limit, który wynosi 200 mg, mówi się, że jest on już zbyt wysoki.

Zdajemy sobie sprawę z zagrożeń dla zdrowia, które mogą powstać, gdy poziom cholesterolu przekracza odpowiedni limit

Aby utrzymać kontrolę nad cholesterolem, wiele leków jest łatwo dostępnych, ale pojawia się pytanie, czy są one bezpieczne dla twojego zdrowia? Odpowiedź brzmi: nie.

Leki nie są w pełni bezpieczne dla Twojego zdrowia, ponieważ istnieje wiele skutków ubocznych, które zaczynają się pojawiać

Jaki jest bezpieczny sposób kontrolowania poziomu cholesterolu? Jak się okazuje, matka natura dały nam wszystko, czego potrzebujemy! Te środki są bezpieczne w użyciu i nie mają skutków ubocznych.

Poznaj naturalne sposoby na zmniejszenie złego cholesterolu w ciągu 4 dni:

#1 Zacznijmy od czegoś słodkiego, czyli od miodu

Dzięki słodkiemu smakowi i łatwej dostępności, miód jest doskonałym domowym środkiem na cholesterol. Miód ma mnóstwo minerałów i witamin, a przeciwutleniacze obecne w miodzie sprawiają, że jest to najlepszy środek przeciwko cholesterolowi. Te przeciwutleniacze zapobiegają wydostawaniu się cholesterolu z krwi i wchodzeniu w podszewki naczyń krwionośnych.

Jak stosować:

#1 Dodaj jedną łyżkę miodu do wody.

#2 Można również dodać do niego dziesięć kropli octu jabłkowego.

#3 Pij miksturę każdego ranka.

View this post on Instagram

💛Мед гречаний 💛Даний сорт меду відрізняє насичений терпкий відтінок. Справжня користь та якісний продукт😍 💯💯💯Натуральний продукт💛💛💛 Ціна 85,00 грн Вага 1кг Зробити замовлення можна в Direct, або дзвоніть 📲📲📲 +38 (044) 500 48 90 +38 (067) 320 32 02 VIBER +38 (050) 320 32 02 +38 (093) 320 32 02 #simaris #київ #сімаріс #barlife #сиропы #коктели🍹 #бар #horeca #restoran #delicia #bar #coctals #ukraine💙💛 #coffee #кондитерскиеингредиенты #кофейни #мед #гречневыймед #натуральныймед #honey

A post shared by Сімаріс (@simaris_company) on

#2 Mimo, że jest to tłuszcz nasycony, olej kokosowy jest uważany za działający środek do kontrolowania poziomu cholesterolu

Olej kokosowy jest wzbogacony o kwas laurynowy, który jest pomocny w zwiększaniu poziomu HDL lub dobrego poziomu cholesterolu. Pamiętaj jednak, by nie używać rafinowanego oleju kokosowego.

View this post on Instagram

Olej kokosowy jest zdrowy? Z tym mitem rozprawiła się ostatnio profesor Karin Michels z Uniwersytetu Harvarda. Wideo z jej wykładem wyświetliło w ciągu 1,5 miesiąca ponad 800 tys. osób. Według niej olej kokosowy to "czysta trucizna". 50-minutowy wykład w języku niemieckim hitem YouTube'a – brzmi nieprawdopodobnie. A jednak wykład Karin Michels, dyrektor Instytutu Profilaktyki i Epidemiologii Nowotworów Uniwersytetu we Freiburgu i profesor w Szkole Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harvarda zrobił niemałe zamieszanie w sieci. Podczas wykładu pt. "Olej kokosowy i inne błędy żywieniowe" Michels wyraźnie podkreśliła, że olej kokosowy nie jest zdrowy. Produkt uznawany za #superfood, już w zeszłym roku znalazł się pod lupą badaczy po tym, jak Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (AHA) zaktualizowało swoje wytyczne, radząc unikać tłuszczów nasyconych zawartych w oleju kokosowym. Czytaj więcej na www.bi.pl w dziale #ZDROWIE Fot. Flickr.com / Meal Makeover Moms / CC BY-ND 2.0 #olejkokosowy #coconutoil #zdrowie #olej #nauka

A post shared by Business Insider Polska (@bipolska) on

#3 Naturalny sok pomarańczowy na zły cholesterol:

Sok pomarańczowy jest bogaty w witaminę C i flawonoidy. Picie dwóch szklanek soku pomarańczowego na dobę, może obniżyć poziom cholesterolu nawet o 11%.



#4 Ocet jabłkowy lub cydr pokona wysoki cholesterol:

Ocet jabłkowy jest używany w leczeniu wielu problemów ludzkiego ciała. Jest jednym z najlepszych środków w wyzbyciu się wysokiego cholesterolu.

Wiem, że smak nie jest apetyczny, dlatego możesz dodać go do soków, takich jak winogronowe, jabłkowe lub inne soki owocowe. Ten lek zaczyna wykazywać poprawę poziomu cholesterolu w ciągu około jednego miesiąca.

View this post on Instagram

Apple cider vinegar in the making 😊 Did I tell you how much I love fermentation?! This amazing process will never stop fascinating me. You can use ACV in salad dressings, add to your morning smoothies, or even make pancakes with it. 🇵🇱🇵🇱 Odkąd przeprowadziłam się do Kanady, zaczęłam interesować się fermentacja i wpadłam jak śliwka w kompot, a raczej jak jabłko do octu jabłkowego 😊🤗 Nastawiam mój pierwszy ocet, zobaczymy co z niego będzie. Już się nie mogę doczekać. Taki ocet jabłkowy można używać do sałatek, do sosów, dodać do smoothie, czy do placuszków. #fermantacja #artoffermentation #applecidervinegar #ocetjablkowy #apples #jablka #yycfood #yycferments #fermentedfoods

A post shared by polka girl (@polkagirl_pl) on

#5 Kurkuma jest stosowana ze względu na jej właściwości antyseptyczne





Jak stosować:

Najprostszym sposobem jest dodanie kurkumy do codziennego jedzenia i warzyw.Pozwoli to utrzymać podaż tego wspaniałego zioła dla problemów związanych z cholesterolem.

#6 Nasiona kozieradki zawierają pewne składniki, które zmniejszają wchłanianie cholesterolu przez organizm

Nasiona kozieradki są bogate w minerały takie jak wapń, selen i cynk. Również nasiona kozieradki są obciążone witaminami A, B i C. Codzienne jedzenie nasion kozieradki może również zmniejszyć ryzyko zawału serca o 25%!



Jak stosować:

#1 Weź dwie uncje nasion kozieradki i dodaj do sałatki.

#2 Możesz również użyć tych nasion jako przypraw do różnych przepisów.

#3 Możesz dodać liście nasion kozieradki do twoich przepisów jako zioła.

! Polecam moczenie nasion przez noc, aby gorzki smak zniknął.

Może i Ty masz sprawdzone sposoby na naturalną walkę z podwyższonym cholesterolem?

Źródło: righthomeremedies.com | Fotografie: www.instagram.pl

Tekst pochodzi z: 5mdz.pl

Komentarze
Loading...